Bhf. Jenbach

22.07.2011 21:03

Bhf. Jenbach ( 530 m.n.m. )

Stanice Jenbach je důležitou stanicí na železniční traťi Kufstein - Innsbruck. Spojuje obchodní město v Tyrolsku Jenbach k dálkové železniční dopravě a je výchozím bodem pro Zillertalbahn o rozchodu (760 mm) a Achenseebahn. Jenbach je tak jedinou stanici v Rakousku, které má tři různé rozchody.

Železniční trati Kufstein-Innsbruck (také Unterinntalbahn) je ve dvoukolejná elektrifikovaná železnice v Rakousku. Začíná na státní hranici u Kufsteinu v návaznosti na železniční trati z Mnichova do Kufstein v Tyrolsku a vede podél řeky Inn do Innsbrucku. Trasa je součástí evropské sítě TEN-osa Berlín-Palermo. Majitelé a provozovatelé ÖBB.

Stanice byla v roce 1858 uvedena do provozu jako součást k.k. Nordtiroler Staatsbahn ( Innsbruck Kufstein ) jako průchozí stanice. Nádraží bylo propojeno v roce 1889 s AachenssebahnV roce 1900 se začala budovat železnice údolím Zillertall. V červenci 1902 byla dokončena a spojena s městem Mayrhofen.

Jenbach byl ke konci druhé světové války cílem spojeneckých útoků. Dne 22. února 1945 hodily americké bombardéry během operace "Clarion," bomby na nákladní nádraží. Poslední bombový útok dne 20. dubna 1945 zasáhl nádraží a železniční stanici na Zillertal.

V letech 1996 až 2001 prošla stanice Jenbach za cenu 355 milionů šilinků rozsáhlou rekonstrukcí. Za prvé v roce 1996 byla staniční budova rekonstruovaná a v roce 1998 byly provedeny úpravy a rekonstrukce vlakových nástupišť. Kompletně bylo rekonstruováno nákladní nádraží.

 

REX Landeck ( Innsbruck ) - Kufstein

Nástupiště Zillertalbahn

1144 projíždí stanicí Jenbach

nástupiště pro hlavní trať

přechod mezi nástupišti

podchod na nástupišti

trať směr Innsbruck

 

okolí nádraží

parkoviště